Goodbye Uganda – Karibu Kenya

De tijd vliegt en ons werk in Oeganda zit erop. De laatste twee weken van ons verblijf hebben we genoten van een korte vakantie met Arjen en Suzan. Na nog een paar laatste dagen in Kampala zijn we naar Kenia vertrokken, maar om Oeganda te verlaten bleek nog vrij lastig.Als Arjen en Suzan aankomen in Oeganda zit ons werk in er definitief op. De laatste week hebben we gewerkt in een kliniek van de First Lady in Kitwe (vlakbij grens met Rwanda en Tanzania) en om de periode in Oeganda definitief af te sluiten, hebben we een afspraak met de First Lady om ons rapport over de gezondheidszorg in Oeganda aan haar aan te bieden. Het kost nog wat stress, maar de dag na terugkomst uit Kitwe hebben we (lees: voornamelijk Louisa) het 25 pagina’s tellende rapport af. De ontmoeting met de First Lady vindt plaats in haar werkkamer. We hebben een leuk gesprek met haar en zijn uiteindelijk meer dan een uur op haar kamer. Een fotograaf met telelens maakt nog een aantal mooie foto’s, o.a. van de overdracht van ons rapport. Een bijzondere ervaring om met de First Lady te kunnen spreken. Dat zal ons in Nederland niet snel lukken.

Na deze officieele afronding van ons werk in Oeganda is het dan eindelijk tijd voor vakantie. Met een gehuurde Toyota Rav 4 crossen we met Arjen en Suzan vrijwel geheel Oeganda door in twee weekjes. We beginnen met een dagje raften op de Nijl. Een van de mooiste plekken op aarde om te raften. De spectaculaire rapids weten ons niet droog te houden en we ervaren menig ‘flip-over’, welke de dames dapper weten te doorstaan. De volgende dag vertrekken we richting Lake Bunyonyi voor de attractie van Oeganda, gorilla trekking. We slapen in een hutje met prachtig uitzicht op het meer en de volgende dag gaan we bij de gorilla’s op visite. Na een uurtje lopen aan de rand van het regenwoud, staan we oog in oog met de Nkuringo-familie. Een uur lang observeren en fotograferen we de gorilla’s en de twee zilverrug gorilla’s komen angstvallig dichtbij. Enkele dagen later hebben we ongeveer dezelfde ervaring maar dan met een chimpanzee trekking in Kibale Forrest. De chimps komen ook erg dichtbij en lijken meer op de mens dan de gorilla’s. De laatste dagen van de vakantie brengen we door in Murchison Falls National Park, waar we zelf en met gids op safari gaan. De safari op de Nijl staat garant voor vele nijlpaarden en krokodillen, terwijl de safari in het park ons de ‘Big Four’ oplevert. De leeuwen zijn helaas niet zichtbaar, maar we spotten wel drie luipaarden wat niet vaak gebeurd.

Als we Arjen en Suzan na deze fantastische vakantie hebben uitgezwaaid, nemen we zelf de bus van Kampala naar Busia, het grensdorpje Oeganda-Kenia. Als we bij de grens komen, moeten we de bus uit om naar de Immigration Office van Oeganda te gaan. Bij het loket krijgen we plots problemen. Onze paspoorten worden ingenomen en naar een mannetje achter een ander loket gegooid. Deze geeft aan dat we illegaal in Oeganda zijn en hij maant ons vervolgens mee te komen naar een donker kamertje. We moeten gaan zitten en de gordijnen worden gesloten. De man geeft aan dat we 30 dagen illegaal in Oeganda zijn verbleven. Ons visum is weliswaar drie maanden geldig, maar bij de stempel die we kregen bij binnenkomst in het land staat onleesbaar met pen bijgeschreven dat het geldig is voor een maand. Het visum waarvoor we naar Londen zijn geweest doet blijkbaar niet ter zake. Dit betekent een boete zo meldt hij en hij laat ons zien dat het 30 dollar per dag kost. Bij elkaar dus 1.800 dollar. We weten niet goed wat we hier nu weer mee moeten en Chris wordt boos terwijl Louisa lief probeert te blijven. De man loopt weg met onze paspoorten en enige minuten later komt hij terug. Als Chris boos op hem wordt en aangeeft dat we via de First Lady in Oeganda hebben gewerkt en haar wel even kunnen bellen loopt hij wederom weg. Enkele minuten later krijgen we onze paspoorten terug en we weten niet hoe snel we weg moeten komen.

Uiteindelijk komen we zonder verdere problemen in Kenia aan, waar we worden opgehaald door Hankees. Hij is de voorganger van Chris als dokter die voor de Rotary in Kenia werkt. We worden meegenomen naar het prachtige doktershuis in Lwanya en na het weekend beginnen we met zijn drieen in de verschillende dispansories met spreekuur. De Rotary Docters Nederland heeft op verschillende plaatsen in Afrika kliniekjes opgezet. Wij werken twee dagen in de week in het hoofdgebouw in Mundika en drie dagen met een jeepline in kleine dorpjes op geimproviseerde wijze. We hebben een klein lab bij ons welke verschillende tests kan uitvoeren (malaria, Hb, glucose, HIV, syfillis, zwangerschap, bloedgroep, urine en ontlasting analyse). Verder is er een apotheekje aanwezig met alle benodigde medicatie, waar patienten op goede wijze uitleg krijgen. Verder is er altijd een vertaalster aanwezig. Voor elk spreekuur krijgen de wachtende patienten een voorlichtingspraatje en worden ze ingeschreven. De kosten zijn 100 KSh voor volwassenen en 50 KSh voor kinderen (respectievelijk 1 euro en 0,50 euro). Voor dit bedrag krijgen ze het consult, eventueel aanvullend onderzoek en medicatie en hoeven ze niet te betalen bij indien een controle afspraak nodig is.

We werken de eerste week erg prettig samen met Hankees, een doorgewinterde gepensioneerde huisarts met de nodige ervaring in Afrika. We zien naast malaria meteen een hoop interessante en ingrijpende patienten langskomen. Van een psychose tot een recidiverende osteomyelitis (botvliesontsteking) bij een 11-jarig jongetje en van een abces tot ernstig ondervoede baby’s. Vooral de vier maanden oude baby met een gewicht van 2,8 kg (geboortegewicht 3 kg) maakt indruk. Hij heeft extra verrijkte voeding meegekregen, maar moeder heeft het ook aan de andere kinderen gegeven. Na een week is de baby niets aangekomen. Volgende week zien we hem hopelijk weer…