Onschuldige keelpijn en natte voeten

CIMG2817De eerste volledige week in Oeganda heeft een hoop bijzondere ervaringen opgeleverd. Nu we nog steeds wachten op de voltooiing van onze registratie lopen we mee met de cardiologen en cardiologen in opleiding van het UHI (Uganda Heart Institute). Het reeds jaren geleden verdrongen gevoel van ‘co-assistent’ dringt zowaar weer op. We kunnen door de vertraging in onze registratie weliswaar nog niet veel doen, maar we zien des te meer. Een hoop cardiologische aandoeningen die we in Nederland niet of niet meer zien, zijn in Oeganda in volle ‘glorie’ aanwezig. Louisa kan al wel wat doen met het maken van echo’s waarop ze regelmatig zeer bijzondere afwijkingen vindt. 

Eén van de veel voorkomende hartafwijkingen bij zowel kinderen als volwassenen is reuma van het hart (reumatisch kleplijden). Een afwijking die in Nederland vrijwel niet voorkomt en zeer gemakkelijk te voorkomen is. Wat begint met onschuldige keelpijn als gevolg van een keelontsteking eindigt hier met de regelmaat van de klok in deze hartafwijking, doordat de bacterie die de keelontsteking veroorzaakt via het bloed naar het hart gaat en daar de hartkleppen dusdanig beschadigt dat ze niet meer normaal kunnen functioneren. In Nederland worden patiënten bij aanhoudende en ernstig keelontstekingen behandeld door hun huisarts, maar in Oeganda gebeurt dit niet. Als een patiënt met aanhoudende keelpijn en koorts hier naar de dokter gaat zal vrijwel altijd alleen aan malaria worden gedacht en behandeling met anti-malaria medicatie en paracetamol worden gestart. De klachten verdwijnen door de paracetamol, maar de bacterie heeft vrij spel om naar het hart te verhuizen en daar onherstelbare schade aan te richten. Jonge kinderen komen hierdoor in het ziekenhuis terecht met een nauwelijks functionerend hart. De enige behandeling en definitieve oplossing, het vervangen van de klep(pen), is hier niet aanwezig. Patiënten die het zich kunnen veroorloven gaan hiervoor naar het buitenland. De ongelukkige groep die dit niet kan betalen wordt zo goed mogelijk met medicatie behandeld in de hoop dat het hart het nog een tijdje vol zal houden.

Opvallend is het optimisme van de mensen. Mensen die ernstig ziek zijn komen op ons niet ziek over doordat ze vrolijk blijven. Ook bij het rondlopen in de buurt van ons huis valt dit op. Kinderen die leven in kleine houten huisjes langs een zandweg komen vrolijk naar buiten gerend om ons te bewonderen als we langslopen. Lachend en ‘blanke’ roepend komen sommigen naar ons toe gehold om ons te omhelsen en opgetild te worden. Vol enthousiasme gaan we hierin mee en we zwaaien alsof we de koning zijn naar iedereen.

Rondlopen is niet altijd even goed mogelijk. Het is momenteel regenseizoen in Oeganda en dat is af en toe goed te merken. Als we ‘s ochtends naar het ziekenhuis gaan en Suzanne ons niet kan brengen gaan we met de bodaboda (soort motor). Soms vertrekken we in de stromende regen. De weg naar beneden is door de overvloed aan water veranderd in een waterval en zo rijden we met zijn drieën (bodadriver en wij achterop) gekleed in een puncho de helling af op weg naar het werk. Slingerend tussen de plassen door manoevreert de driver zijn bodaboda over de drijf natte wegen. Het enige wat wij kunnen doen is hopen dat we niet onderuit gaan als hij het gas weer vol open trekt. Ook op de terugweg zorgt de regen voor een bijzonder tafreel. Als we aankomen bij de voet van de heuvel waar we verblijven, moeten we in de gietende regen nog omhoog lopen. We besluiten dat de beste optie is om dit op blote voeten te doen, omdat we anders onze schoenen door een combonatie van regen, zand en klei weg kunnen gooien. Dit levert veel gelach op van de Oegandezen langs de kant van de weg, die blijkbaar niet gewend zijn om twee blanken op blote voeten te zien lopen. We zorgen hiermee voor veel lol terwijl de regen de weg verandert in een modderstroom.CIMG2818CIMG2819

3 thoughts on “Onschuldige keelpijn en natte voeten

 1. Heerlijk om jullie eerste 3 verslagen te lezen; we hopen dat de kliniek snel klaar is voordat Christiaan Oeganda alweer gaat verlaten. Houd je darmpjes onder controle !! In Nederland is het net als in Oeganda nat!!! en ook nog eens veel te koud. We houden de courget en de paprika nog maar eventjes in de garage voor het raam. Geniet van alle belevenissen dan genieten wij van de verslagen.
  Papa en Marianne

 2. He Chris en Louisa,
  Wat heerlijk om jullie blog te lezen! Op de foto’s zien jullie er stralend uit! Zelfs in de regen

 3. Hoi Louisa en Chris,
  Ben benieuwd naar het vervolg van jullie avonturen; “Artsen in Afika”.
  Groeten, Jaap

Comments are closed.